Lymfoedeem

Beatrijs Douma is gespecialiseerd in lymfoedeem. Lymfoedeem is een abnormale ophoping van lymfevocht in een lichaamsdeel. Het ontstaat als de lymfevaten niet in staat zijn dit vocht voldoende af te voeren. De meest voorkomende vormen zijn primair- en secundair lymfoedeem.

 

Primair lymfoedeem

Dit is een aangeboren afwijking. In het lichaam zijn minder lymfevaten aanwezig. Soms functioneren ze ook minder goed. In de loop van het leven ontstaat er vaak een zwelling. Meestal in de benen, maar soms ook in de armen.

 

Secundair lymfoedeem

Deze vorm komt vaker voor en ontstaat door een beschadiging van de lymfevaten of lymfeklieren. Meestal door een operatie waarbij lymfeklieren worden verwijderd. Ook bestraling, wondroos, spataderen of een trombose in een diepe ader van het been kunnen leiden tot lymfoedeem.

 

Verschijnselen

Naast zwelling kun je last krijgen van tintelingen, een zwaar of vermoeid gevoel, pijn, bewegingsbeperkingen en je hebt een verhoogde kans op infecties (wondroos). Heel bekend zijn ook de huidafwijkingen. Eerst bleke verdikkingen en smetplekken in plooien, later een soort wratten of zweertjes waaruit soms lymfevocht loopt.

 

Behandeling

Allereerst zal door middel van een speciale massage zoveel mogelijk vocht worden verdreven. Deze massage heet manuele  lymfedrainage. Om te voorkomen dat het verdreven vocht weer snel terug komt, wordt na de massage een strak verband aangelegd. Daarnaast is het belangrijk dat je gaat oefenen. Het gebruiken van spieren bevordert de afvoer van bloed en lymfe. Als het vocht zoveel mogelijk is verdreven, wordt vaak een elastische kous aangemeten. Die zorgt er voor dat het lymfoedeem niet meer zo gemakkelijk terugkomt. Het oefenen is belangrijk. Na 12 weken bezig te zijn met kracht- en conditieverbetering zul je je sterker voelen. Zowel lichamelijk als geestelijk kun je meer aan. Hierdoor krijg je de controle op je lichaam weer terug.

Voor de behandeling van lymfoedeem heb je een verwijzing van de huisarts of specialist nodig.